Wednesday, November 19, 2014

Kawal dan elak diabetes dengan Shaklee

Teks: Maysarah Ahmat

Gambar :Shaklee & Koleksi Sendiri

Diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah adalah tinggi dari normal. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Sekiranya anda penghidap diabetes,  pancreas dalam badan anda tidak dapat menghasilkan hormon insulin atau badan anda tidak boleh menggunakan insulin dengan berkesan.
 
Apa kaitan insulin dan diabetes?

Hormon insulin dihasilkan oleh pankreas. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga. Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat dan menyebabkan diabetes. 

Apakah tanda-tanda amaran diabetes?

Apa komplikasi yang akan berlaku sekiranya diabetes tidak dikawal?
Pesakit diabetis kebanyakkan mengalami kerosakan saraf. Kadar glukosa yang tinggi  dalam tempoh lama akan merosakkan urat dan mengakibatkan kegagalan penghantaran signal saraf ke bahagian pusat kawalan saraf dan terjadin kehilangan deria sentuhan atau sakit.

Kadar glukosa tinggi dalam jangka masa lama akan dapat merosakkan pembuluh darah beberapa bahagian dalam tubuh. Kerosakkan ini sering berlaku pada mata, saraf dan buah pinggang. Kadar glukosa darah yang tinggi akan merubah bentuk kanta mata dan menganggu penglihatan , malah boleh menyebabkan katarak.

Pembuluh darah besar menjadi tebal, keras dan sempit. Ini akan menghalang aliran darah ke organ-organ terutamanya otak. Apabila pembuluh darah di otak tersumbat, strok akan berlaku.

Kerosakan pembuluh darah menyebabkan penapisan buah pinggang tidak lancar, Ini boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan memerlukan rawatan dialisis.


Apakah cara untuk mengelakkan dan mengawal diabetes? 


1. Makan makanan yang berkhasiat dan seimbang

2. Sentiasa bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Senaman dapat memperbaiki kecergasan dan merendahkan paras gula.

3. Kekalkan berat badan yang unggul. Elakkan daripada obesiti kerana risiko mereka yang mengalami diabetes adalah yang mempunyai berat badan yang berlebihan.

4. Sekiranya anda mengalami diabetes, diabetes boleh dikawal dengan pengambilan ubat dan insulin. Pastikan anda membuat pemeriksaan tahap gula dalam darah supaya tahap gula sentiasa dalam paras normal.

Shaklee ada menyediakan rangkaian produk yang boleh diambil bagi mengawal penyakit kencing manis ini.Sekiranya anda ingin bertanya atau memerlukan konsultasi berkenaan 
Set Shaklee, boleh hubungi saya seperti di bawah:


No comments:

Post a Comment