Wednesday, October 22, 2014

7 kriteria utk memilih suplemen SOY PROTEIN

    Teks : Maysarah Ahmat
    Gambar : Google
    Assalamualaikum w.b.t...
    Sudah lebih 2 tahun saya menjadi pengemar ESP...pantang habis mesti beli untuk keperluan sendiri. Masa mula-mula dulu saya je minum tapi sekarang suami pun dah start minum ESP..sedap katanya lagi-lagi bila campur dalam jus...
    Entry kali ini saya nak berkongsi dengan anda 7 kriteria penting untuk memilih suplemen protien soya...dengan ini sekurang-kurangnya anda tahu bahawa protien soya yang anda ambil masih dijaga kualitinya dan tidak memudaratkan..

  1. Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan  vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan .
  2. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.  
  3. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang  
  4. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.  
  5. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
  6.  Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
sumber: mamafaiz.com

Oppss..sebelum terlupa...tahukah anda semua bahawa semua kriteria di atas telah dipatuhi oleh Shaklee untuk menghasilkan suplemen soy protien iaitu ESP....sebab tu la saya masih konsisten mengambil ESP setiap hari...sebab saya yakin dengan cara penghasilannya....sebab....saya nak kulit cantik, nak bertenaga sepanjang hari, nak rambut lebat, nak kurus......dan yang penting saya nak sihat....

cukupla untuk kali ini..jumpa di entry yang lain...salam sayang....
 
Sekiranya anda ingin bertanya atau memerlukan konsultasi berkenaan Set Shaklee, boleh hubungi saya seperti di bawah.


No comments:

Post a Comment