Thursday, May 15, 2014

Basic H & Faris yang demam

Teks: Maysarah Ahmat

mama : Jom Faris, main basikal...
Faris : tak nak la..mama..masuk rumah..ayah masuk rumah...

Selalunya pantang diajak , berdezup terus keluar untuk main basikal. Mungkin Faris penat, seharian dah main dengan abang uda ( anak pengasuh ) di rumah Mak ( pengasuh Faris ). Selepas maghrib , terasa badan Faris agak panas. Saya biarkan sahaja cuma saya tampal cool fever dekat belakang badan dia sebagai langkah berjaga-jaga.

Balik daripada makan malam, sah la suhu badan dia semakin naik 39 oC. Mata dan mulut mula merah dan dia mula merengek. Sempat juga saya beri dia ubat demam dengan harapan demamnya akan kebah sedikit. Jam 2 pagi saya terjaga, badannya masih panas dan suhu tidak juga turun. Masa ini lah teringat mak selalu suruh basahkan kepala anak dengan air bunga raya putih. Tapi mana nak cari pagi-pagi buta ni?  Yang ada depan rumah tu bunga raya warna oren. Nak basahkan dengan air asam jawa pun yang dalam cawan je ada bukan asam jawa mentah ( yang masih ada biji ). Susah hati bila Faris demam, terus saya tak boleh tidur. Penyelesaianya pada pagi itu, saya guna je daun bunga raya oren tu, walaupun tak berapa berlendir tapi saya basahkan juga di kepala Faris. 

Pagi esoknya,saya bawa Faris ke Poliklinik Hidayah. Doktor Yazir tu kata suhu badan masih tinggi dan ada ulser dekat tekak dia. Saya kena sentiasa pantau suhu dan ada atau tidak ruam-ruam yang akan naik pada badan Faris. Takut simptom sakit kuku kaki dan mulut. 

Kesian anak mama..demam ..

Balik dari klinik, saya suapkan Faris ubat dan mandikan dia dengan Basic- H. Saya hanya campurkan beberapa titik sahaja dengan air dalam baldi. Sebenarnya ini kali pertama saya cuba mandikan anak dengan Basic H. Ramai pengguna Basic H Shaklee ini yang kata dapat bantu turunkan suhu masa demam. Kita tunggu dan lihat keberkesanannya. Waktu tengahari saya check lagi suhu Faris, masih tak turun dan dia pun masih tidak aktif, hanya baring dan tidur ja.

Saya mandikan Faris 4 kali dengan Basic-H hari tu dengan harapan turunla suhu badan dia walaupun sedikit. Alhamdulillah, jam 4 petang dah nampak perubahan. Badan dia mula berpeluh dan suhu badan dia dah mula turun. Lega sangat hati ni. Yang pasti petang tu saya biarka dia melasak main basikal biar peluh lagi banyak keluar.


Dah boleh senyum...dah boleh main basikal...

Betul la kata pengguna Shaklee...Basic H boleh membantu menurunkan suhu badan waktu demam. Lepas ni confirm Basic H mesti sentiasa ada dalam rumah.  

 Ini la dia rupa bentuk Basic H tu. 


Basic-H : Multipurpose function.


Cukupla mengenai Faris dan Basic H. Tunggu entry saya akan datang mengenai Basic- H dan kegunaannya ye.

Salam sayang : mama Faris
No comments:

Post a Comment