Teks: Maysarah Ahmat
Gambar : Carian Google
1. Pengambilan makanan yang tidak seimbang akibat kesibukan bekerja & kekangan lain.
2. Tanaman yang dituai awal & masak/matang dengan penggunan hormon mengandungi nutrien yang sangat rendah daripada amaun yang sepatutnya
3. Zat makanan hilang semasa proses penyimpanan & penyediaan. Contohnya Vitamin C yang musnah akibat haba memasak
4. Kualiti buah-buahan & sayuran yang rendah akibat tanah yang tidak subur & penggunaan racun makhluk perosak
5. Amalan-amalan yang mengganggu penyerapan dan penyimpanan zat makanan seperti pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, antibiotik, tidak kurang juga diet yang tinggi kafein, lemak & kolesterol
6. Memerlukan lebih nutrient tertentu atas kondisi spesifik seperti menyusukan anak, masalah kulit dan lain-lain.
No comments:
Post a Comment